Триста тисяч українців відвідають Польщу без віз

У рамках українсько-польської угоди «Про малий прикордонний рух в 2008 році» Польща санкціонує безвізовий проїзд близько 300 тис. українців. Як розповів заступник директора Консульського департаменту МЗС Польщі Мирослав Ставський, дозволи почнуть видаватися в другій половині року.

За оцінками польського МЗС, з 1,5 млн. людей, мешкаючих в 50-кілометровій прикордонній зоні України, одержанням дозволу можуть бути зацікавлені від 300 до 500 тис. людей.

Ставський зауважив, що дуже складно прогнозувати можливу кількість дозволів у зв’язку з багатьма факторами, які впливають на цю цифру, та відсутність у Польщі подібного досвіду. Представник МЗС повідомив, що дозволи в рамках малого прикордонного руху в Україні будуть видавати польські консульства у Львові й Луцьку, а в Польщі – українське консульство в Любліні.

Він зазначив, що польські громадяни, які можуть відвідувати Україну без віз, можуть бути зацікавлені в одержанні дозволу, оскільки з ним можливо більше швидке перетинання кордону. За його словами, прикордонні служби Польщі й України на даний момент погоджують можливості для більше швидкого перетинання кордону власниками дозволів, у тому числі, призначення спеціальних смуг на пунктах пропуску, де це можливо.

Польські громадяни, які захочуть одержати дозвіл, як українці, повинні виконати ряд умов і сплатити 20 євро. Польща очікує велику кількість заявок на одержання дозволів в Україні й має намір до червня облаштувати додаткове приміщення для опрацювання заявок у Львові. (Кореспондент)